خبرگزاري آريا-ايران و آمريکا در پايتخت عمان در حال انجام آخرين چانه زني ها را براي توافق نهايي هستند.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، مذاکرات جمهوري اسلامي ايران و گروه 1+5 امروز ( يکشنبه ) در مسقط پايتخت عمان با انجام گفت وگوهاي سه جانبه وزيران امور خارجه ايران و آمريکا و نماينده اتحاديه اروپا در مذاکرات هستهاي آغاز شد و فردا نيز اين مذاکرات پيگيري خواهد شد.
محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران درباره محتواي مذاکرات سه جانبه ايران ،آمريکا و اتحاديه اروپا در مسقط ، گفت: موضوعاتي که هنوز بر روي آن اختلاف اساسي وجود دارد ؛ حجم برنامه غني سازي اورانيوم (نه اصل برنامه غني سازي) و نحوه برداشتن تحريم ها است.

ظريف افزود : درباره برداشتن تحريمها و حجم برنامه غني سازي اورانيوم و روند صنعتي شدن غني سازي هنوز اختلاف نظر وجود دارد ، اگرچه برخي پيشنهادهاي مطرح شده به سمت راه حل پيش رفته است.
وزير امور خارجه ايران با بيان اين که بر اساس فتواي رهبر معظم انقلاب اسلامي ، سلاح هسته اي در ايران جايگاهي ندارد،افزود : اگر غربي ها هدف ديگري نداشته باشند و دنبال اغراض سياسي نباشند ، رسيدن به راه حلي که بتوانند اطمينان حاصل کنند که فعاليتهاي هسته اي ايران کاملا صلح آميز بوده ، امکانپذير است.
وي تصريح کرد ، براي اين که اين موضوع حل شود گروه 1+5 بهترين انتخابش ، رسيدن به يک راه حل بر مبناي مذاکره است.
يکي از موضوعات کليدي در اين مذاکرات چگونگي برداشته شدن تحريم ها است. تحريم ها، شامل تحريم هاي شوراي امنيت، تحريم هاي اتحاديه اروپا، تحريم هاي کنگره آمريکا و نيز تحريم هاي رئيس جمهور آمريکا است که براساس دستورات اجرايي رئيس جمهور وضع شده اند. برداشته شدن اين تحريم ها موضوعي است که در مذاکرات مورد تاکيد ايران است.
ظريف در پاسخ به سوال ديگري درخصوص اينکه بحث نطنز ، فوردو و آب سنگين اراک بطور مشخص از نظر فني حل شده است يا نه؟، گفت:تمام اين مباحث به جهت فني راه حل هاي خيلي خوبي داردو آنچه که باعث شده تا کنون مورد توافق طرف مقابل قرار نگيرد، شايد بيشتر ملاحظات سياسي بوده و يا دنبال فرصت هاي آخر براي رسيدن به توافق است که ما اميدواريم با روش هاي فني که براي همه اين موضوعات وجود دارد بتوانيم به آن راه حل ها برسيم.
لذا با وجود همه نشانه هاي مثبت براي رسيدن به توافق نهايي؛ شکاف ها هنوز وجود دارد و نمي توان آنها را نديد. از سوي ديگر پيروزي جمهوريخواهان در انتخابات کنگره آمريکا نيز در فضاي رسانه اي بر روند مذاکرات هسته اي تاثير گذاشته و مورد تحليل قرار گرفته است.
پاسخ احتمالي کنگره به توافق نهاييخبرگزاري فرانسه با تاکيد بر اين نکته که ايران و آمريکا در مسقط درباره شرايط توافق هستهاي چانهزني ميکنند، با اشاره انتخابات مياندورهاي سهشنبه هفته گذشته کنگره که در آن جمهوري خواهان موفق شدند کنترل سنا را از دست دموکراتها بيرون آورند، نوشت که اگر در هفتههاي آتي، مذاکرات ناخوشايند پيش رود، احتمال ميرود که کنگره آمريکا با تحريمهاي جديد عليه ايران پاسخ دهد.

اين گزارش ميافزايد که اوباما قدرت وتو تحريمهاي کنگره عليه ايران را دارد اما چشمانداز تحريمهاي جديد ميتواند فرايند طولاني که تاکنون شکل گرفته است را مختل ميکند.
در همين حال «ليندسي گراهام» سناتور جمهوري خواه آمريکا از «کاروليناي جنوبي» به روزنامه صهيونيستي «هيوم» گفته است که سنا حق و وظيفه دارد که هرگونه توافق هسته اي با ايران را مورد بررسي قرار دهد و قول داد هرگونه «توافق بد» با ايران را بلوکه کند.
طبق اين گزارش، به اعتقاد گراهام هرگونه توافقي که به ايران اجازه غني سازي دهد، يک توافق بد محسوب مي شود و براي سنا غيرقابل پذيرش است.
گراهام ادامه داد که قصد دارد لايحه اي را در ماه ژانويه سال آتي ميلادي به رهبر جديد اکثريت جمهوري خواهان سنا که احتمالاً سناتور «ميچ مک کونل» است بدهد که اين لايحه، «باراک اوباما» رئيس جمهور آمريکا را موظف مي کند به سنا اجازه دهد که هرگونه توافق هسته اي با ايران را مورد بازبيني و بررسي قرار دهند.
اين سناتور جمهوري خواه درباره توافق مورد قبول با ايران گفت: «اگر توافقي براي آمريکا، اسرائيل و شرکاي آمريکا خوب باشد و از امنيت ملي آمريکا محافظت کند، ما از آن حمايت مي کنيم، بنابراين توافقي که بد باشد، با آن مخالفت مي کنيم. من به شخصه اطمينان دارم که اين توافق تأييد نخواهد شد.»
ليندسي گراهام همچنين گفت: « سنا نه تنها حق دارد بلکه وظيفه دارد که توافق با ايران را مورد بررسي قرار دهد. اين کنگره است که درباره تحريم هاي ايران رأي گيري مي کند و اين کنگره است که قرار است تحريم ها را در صورت نياز لغو کند. عجيب است که رئيس جمهور مي گويد در خصوص انجام اقداماتي در سوريه و عراق بايد به کنگره رجوع شود اما در خصوص توافق با ايران به کنگره نيازي نيست. من به شما اطمينان مي دهم که سنا در مبارزه سختي مشارکت مي کند تا توافق را نزد خود بياورد.»
خبرگزاري رويترز هم در گزارشي با پرداختن به تاثير پيروزي جمهوريخواهان در انتخابات آمريکا بر سياستهاي اين کشور نوشت: تغيير قدرت در مجلس سنا دستيابي به توافق هستهاي با ايران را سختتر ميکند.
خبرگزاري رويترز، نوشت: اگر چه رهبران اکثريت دموکرات در سناي آمريکا از سياستهاي باراک اوباما براي دستيابي به اهداف بينالمللياش حمايت ميکردند، اکنون جمهوري خواهان پس از پيروزي در انتخابات قصد دارند کاخ سفيد را براي اتخاذ رويکردي سختگيرانهتر در قبال ايران، روسيه و نيروهاي داعش در عراق و سوريه تحت فشار قرار دهند.
رويترز ادامه داد: تغيير قدرت در مجلس سنا ميتواند تاثير زيادي بر توافقاتي داشته باشد که دولت آمريکا با ديگر کشورها انجام ميدهد. بنابراين يک فرصت بسيار خوب براي جمهوري خواهان ايجاد ميشود تا در توافقي که اوباما تلاش ميکند با ايران به آن برسند قدرتنمايي کنند. اوباما براي اين که بتواند به توافق نهايي دست پيدا کند بايد تهران را متقاعد کند که واشنگتن تحريمها را لغو خواهد کرد. جمهوري خواهاني که نگراناند اوباما در اين مذاکرات امتيازات زيادي خواهد داد درصددند تا فشار را بر تهران افزايش دهند و حتي تحريمهاي بيشتري را عليه ايران اعمال کنند.

اين گزارش در حالي است که سفير پيشين آمريکا در اتحاديه اروپا مي گويد: کنگره آمريکا در رد يا قبول توافق هسته اي با ايران اختياري ندارد.
`جميز دابينز` ادامه مي دهد: با وجود برتري جمهوريخواهان در کسب اکثريت مجالس سنا و نمايندگان ، باراک اوباما ، رييس جمهوري آمريکا در مورد رفع برخي از تحريم هاي ايران بدون مجوز کنگره مجاز است و رد يا قبول توافق هسته اي نيز درحوزه اختيارات کنگره نيست. اگر چه ترديدي ندارد که با برتري جمهوريخواهان در اين انتخابات ،بايد منتظر کشمکش هاي زيادي ميان کنگره و رييس جمهوري آمريکا بود، اما در صورتي که اين مذاکرات به توافقي منتهي شود، اوباما الزامي به ارائه اين مسئله به کنگره براي تاييد نخواهد داشت.
وي با بيان اينکه در حوزه سياست خارجي آمريکا، کنگره اين کشور در اساس، قدرت و نفوذ مستقيمي ندارد و تصميمات در اختيار رييس جمهوري و دولت آمريکا است ، تصريح مي کند از اين رو امکان تلاش کنگره براي جلوگيري از توافقات هسته اي منتفي است.
اين ديپلمات با سابقه آمريکايي اظهار مي دارد: مسئله مهم اين است که ساير کشور هايي نيز که در اعمال برخي تحريم ها با آمريکا همراه هستند ،طبعا از تصميم اوباما پيروي خواهند کرد و تصميمات و مواضع کنگره آمريکا براي آنها اهميتي ندارد. انتظار مي رود جمهوريخواهان مواضع متفاوت خود با اوباما را در موضوعاتي از قبيبل مقابله با داعش و يا موضوع هسته اي ايران را همچنان حفظ کنند.